Activiteiten


Ongeveer elke maand organiseert Velt Utrecht alleen of samen met andere organisaties en lokaties interessante workshops, cursussen en bezoeken. 

 

Hieronder vind je de eerste activiteiten in 2026 van Utrecht Natuurlijk waar wij mij mee samenwerken. 

Binnenkort volgen de eerste activiteiten van Velt Utrecht voor 2026.  


Workshop "Fermenteren kun je leren!"

in samenwerking met Utrecht Natuurlijk

vrijdag 30 januari 2026

Groenten in een pot. Handig, hip en gezond. Volg de smakelijke workshop op Stadsboerderij Gagelsteede. Meld je aan en doe ook mee.

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Vroeger werd deze techniek vooral gebruikt om producten langer houdbaar te maken, tegenwoordig fermenteert men omdat het duurzaam, hip en gezond is.
Tijdens deze workshop leer je de basisprincipes van groentefermentatie. Na een stukje theorie ga je zelf aan de slag met groente van het seizoen.
Je gaat naar huis met een pot verrassende zuurkool die je thuis rustig verder laat fermenteren tot je het kunt eten. Verder neem je tal van tips mee om thuis direct aan de slag te kunnen met het fermenteren van nog veel meer groenten.

 

Zelf meenemen
Voor deze workshop neemt elke deelnemer zelf mee:
• Snijplank
• Groot groentemes
• Mandoline of koolschaaf (als je die hebt)
• Keukenweegschaal (als je die hebt)
• Schort (indien wenselijk)

Alle andere benodigdheden en ingrediënten zijn aanwezig op de locatie.

 

Inschrijven verplicht
De workshop is op vrijdagmiddag 30 januari van 14.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je hier in via het inschrijfformulier. Per persoon één formulier.
Deelname kost 27,50 euro per persoon. Dit is inclusief de ingrediënten. De betaling verloopt via iDEAL.

De workshop gaat door bij minimaal 6 deelnemers. Maximum is 12 deelnemers.

Zie je geen inschrijfformulier? Dan zijn de beschikbare plekken helaas vol.
Kijk dan even verder in de activiteitenkalender. Wellicht is er op een ander moment of locatie (Stadstuin Klopvaart of Stadstuin Zuilen) bij een andere interessante (voeding) workshop nog wel plek.

 

U-pashouder krijgt korting
Heb je een U-pas? Dan betaal je slechts 17,50 euro om met deze workshop mee te doen. Zie je hier nog een inschrijfformulier? Dan is er nog plek en kun je meedoen.
Als U-pashouder vul je NIET onderstaand inschrijfformulier in, maar volg je deze instructie. Je leest daar wat je moet doen om het tegoed van je pas af te laten schrijven en je inschrijving voor deze workshop definitief te maken.

Deze workshop bieden we aan in samenwerking met Velt Utrecht.
De workshop wordt gegeven door Myrthe Johansen van Simplify Your Life. Zij is ook docent bij Velt.

 

Omdat Utrecht Natuurlijk voorafgaand aan een activiteit kosten maakt, geldt voor deze voedselworkshop een annuleringsregeling.


Workshop "Van groente tot spread"

in samenwerking met Utrecht Natuurlijk

Vrijdag 6 februari 2026

 

Maak van je groenten of restjes eten een heerlijke spread! Volg de smakelijke workshop op Stadsboerderij Gagelsteede. Meld je aan en doe ook mee.

Na het volgen van de workshop ‘Van groente tot spread’ maak je in een handomdraai je eigen broodbeleg op basis van seizoensgroenten. Ook met restjes kun je aan de slag. Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien en ga je voedselverspilling tegen. Naast recepten krijg je een handig stappenplan waarmee je thuis je eigen spreads bij elkaar tovert. Geen zin in brood? Vandaag leer je hoe je van spreads ook andere gerechten maakt. Een boeiende, leerrijke maar vooral reuze lekkere workshop!
Na een korte inleiding ga je aan de slag en maakt ieder een heerlijke spread. De gemaakte gerechten proef je ter plekke. Maar er blijft vast wat over om mee naar huis te nemen. Neem daarom vooral wat bakjes mee. Na deze workshop koop je nooit meer een kant-en-klaar smeersel!

 

Zelf meenemen
Voor deze workshop neemt elke deelnemer zelf mee:
• Schort (indien wenselijk)
• Bakjes voor wat over is, om mee naar huis te nemen

Alle andere benodigdheden en ingrediënten zijn aanwezig op de locatie.

 

Inschrijven verplicht
De workshop is op vrijdagmiddag 6 februari van 14.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je hier in via het inschrijfformulier. Per persoon één formulier.
Deelname kost 27,50 euro per persoon. Dit is inclusief de ingrediënten. De betaling verloopt via iDEAL.

De workshop gaat door bij minimaal 6 deelnemers. Maximum is 11 deelnemers.

Zie je geen inschrijfformulier? Dan zijn de beschikbare plekken helaas vol.
Kijk dan even verder in de activiteitenkalender. Wellicht is er op een ander moment of bij een andere lokatie (Stadstuin Klopvaart of Stadstuin Zuilen) interessante (voeding) workshop nog wel plek.

 

U-pashouder krijgt korting
Heb je een U-pas? Dan betaal je slechts 17,50 euro om met deze workshop mee te doen. Zie je hier nog een inschrijfformulier? Dan is er nog plek en kun je meedoen.
Als U-pashouder vul je NIET het inschrijfformulier in, maar volg je deze instructie. Je leest daar wat je moet doen om het tegoed van je pas af te laten schrijven en je inschrijving voor deze workshop definitief te maken.

Deze workshop bieden we aan in samenwerking met Velt Utrecht.
De workshop wordt gegeven door Myrthe Johansen van Simplify Your Life. Zij is ook docent bij Velt.

 

Omdat Utrecht Natuurlijk voorafgaand aan een activiteit kosten maakt, geldt voor deze voedselworkshop een annuleringsregeling.


Workshop "De veelzijdigheid van peulvruchten"

in samenwerking met Utrecht Natuurlijk

Vrijdag 13 april 2026

Maak kennis met de veelzijdigheid van peulvruchten. Volg de smakelijke workshop op Stadsboerderij Gagelsteede. Meld je aan en doe ook mee.

 

Peulvruchten zijn er in verschillende vormen, kleuren en smaken. Ze zijn relatief goedkoop, duurzaam, een goede vleesvervanger en bovenal heel erg gezond.
Peulvruchten passen heel goed in een bewuste en duurzame voeding.

Na een korte inleiding over wat peulvruchten zijn, waarom ze zo gezond zijn en wat je ermee kunt maken, ga je aan de slag. We maken heerlijke gerechten met peulvruchten. De gemaakte gerechten proef je ter plekke. Er blijft misschien wel wat over om mee naar huis te nemen. Neem daarom vooral wat bakjes mee.
Je gaat naar huis met fijne recepten en veel tips over hoe je peulvruchten in je gerecht kunt verwerken.
Wil je ook meer weten? Schrijf je dan in en laat je inspireren tijdens deze kookworkshop.

 

Zelf meenemen
Voor deze workshop neemt elke deelnemer zelf mee:
• Schort (indien wenselijk)
• Bakjes voor wat over is, om mee naar huis te nemen

Alle andere benodigdheden en ingrediënten zijn aanwezig op de locatie.

 

Inschrijven verplicht
De workshop is op vrijdagmiddag 13 maart van 14.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je hier in via het inschrijfformulier. Per persoon één formulier.
Deelname kost 27,50 euro per persoon. Dit is inclusief de ingrediënten. De betaling verloopt via iDEAL.

De workshop gaat door bij minimaal 6 deelnemers. Maximum is 12 deelnemers.

Zie je geen inschrijfformulier? Dan zijn de beschikbare plekken helaas vol.
Kijk dan even verder in de activiteitenkalender. Wellicht is er op een ander moment of bij een andere lokatie (Stadstuin Klopvaart of Stadstuin Zuilen) een andere interessante (voeding) workshop nog wel plek.

 

U-pashouder krijgt korting
Heb je een U-pas? Dan betaal je slechts 17,50 euro om met deze workshop mee te doen. Zie je hier nog een inschrijfformulier? Dan is er nog plek en kun je meedoen.
Als U-pashouder vul je NIET het inschrijfformulier in, maar volg je deze instructie. Je leest daar wat je moet doen om het tegoed van je pas af te laten schrijven en je inschrijving voor deze workshop definitief te maken.

Deze workshop bieden we aan in samenwerking met Velt Utrecht.
De workshop wordt gegeven door Myrthe Johansen van Simplify Your Life. Zij is ook docent bij Velt.

 

Omdat Utrecht Natuurlijk voorafgaand aan een activiteit kosten maakt, geldt voor deze voedselworkshop een annuleringsregeling.